Jak powstaje wino bezalkoholowe?

/ / Aktualności

Dealkoholizacja wina to proces ekstrakcji próżniowej, w wyniku którego napój traci swoje właściwości alkoholowe, jednocześnie zachowując wszelkie walory smakowe. Jeśli więc ktoś zastanawia się, czym jest dealkoholizacja wina, odpowiedź jest prosta – to innowacyjny proces, umożliwiający usunięcie alkoholu nawet w kilka minut! Napoje te zawierają minimalną ilość alkoholu – do 0,5%. Wina bezalkoholowe są więc idealnym uzupełnieniem zdrowego stylu życia, mogą urozmaicać posiłki z przyjaciółmi lub błogi odpoczynek na kanapie.

Jak przebiega dealkoholizacja wina?

Wina bezalkoholowe powstają z naturalnego wina, w wyniku dealkoholizacji. Kiedy wino zaczyna wrzeć w temperaturze ok. 30°, alkohol odparowuje. Ekstrakcja w ściśle kontrolowanych warunkach umożliwia redukcję poziomu alkoholu nawet do 0,0%. Warto zauważyć, że proces dealkoholizacji nie ma wpływu na utratę cząsteczek odpowiedzialnych za działanie prozdrowotne, czyli tanin, flawonoidów lub polifenoli. Jeśli ktoś zastanawia się, jak powstają wina bezalkoholowe i czy jest to złożony proces, to spieszymy z odpowiedzią, że dealkoholizacja to dość skomplikowany zabieg, jeżeli zależy nam na pozyskaniu wina najlepszej jakości. Dlatego całą pracę najlepiej powierzyć doświadczonym ekspertom, którzy zadbają o każdy aspekt produkcji. Co więcej, metody dealkoholizacji są chronione patentami ze względu na innowacyjność wybranych metod.

Rodzaje win bezalkoholowych

Wina bezalkoholowe, tak jak standardowe wina z procentami, dostępne są w wielu wariantach smakowych i kolorystycznych, dlatego każdy koneser wyśmienitych trunków znajdzie coś dla siebie. – Wina białe powstają najczęściej z miąższu jasnych winogron, a ich barwa zależy głównie od rodzaju szczepu. Do najchętniej wybieranych odmian należą: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling i Pinot Noir, wykorzystywany też do produkcji szampana.

Wina czerwone, głębię koloru zawdzięczają wyjątkowo ciemnym winogronom, z jakich wyprodukowano trunek. W niektórych czerwonych winach można wyczuć aromaty malin, truskawek, jagód lub czarnych porzeczek. Najpopularniejsze rodzaje to: Merlot, Cabernet Sauvignion, Cabernet Franc oraz Pinot Noir.

Wina różowe są doskonałe jako aperitif, pasują do sałatek, serów i deserów. Szczególnym uznaniem klientów cieszy się Cabernet Sauvignon. Cena poszczególnych trunków uzależniona jest głównie od rocznika produkcji, sposobu uprawy owoców, ale też od metod ich zbioru. Kaloryczność wina Wina klasyczne cechują się sporą kalorycznością właśnie przez zawartość alkoholu. Jeśli podda się je procesowi dealkoholizacji, ich wartość energetyczna znacznie spada. Wina bezalkoholowe charakteryzują się więc wyjątkową małą kalorycznością (ok. 20kcal/100ml), dlatego mogą je pić również osoby będące na diecie oraz sportowcy. Dla wymagających posiadamy w ofercie MERLOT i CHARDONNAY Silhouet LIGHT 1 kcal, który jest wersją wegańską. Kaloryczność wina zależy również od długości procesu dealkoholizacji, a także owoców, jakie zostały wykorzystane do produkcji napoju.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *