Ten, kto spróbował Butter Chicken (Kurczak Maślany) wie, że do tego dania się chce wracać i wracać 🙂
Ciekawostką jest, że przepis ten został znaleziony przez przypadek w 1947 r. przez założycieli restauracji Moti Mahal w Delhi w Indiach. Kucharze zmieszali resztki kurczaka w sosie pomidorowym, bogatym w masło i śmietanę. Kolejny krok to publikacja przepisu na „Murgh Makhani” w 1974r., czyli kurczak Tandoori gotowany w maśle i sosie pomidorowym. Wtedy też stworzono angielską nazwę „kurczak z masła”. Teraz danie to znane jest na całym świecie.
Podstawą dania jest marynowane mięso kurczaka z dodatkiem przypraw takich jak: imbir, czosnek, goździki, garam masala, sok z cytryny, miód, gęsta śmietana oraz pomidory. Według tradycyjnego przepisu kurczak powinien być marynowany całą noc, a następnie pieczony w tandoor (tradycyjnym piecu). Butter chicken ma delikatny smak oraz bardzo zawiesisty, tłusty sos o oryginalnym zapachu, który najlepiej smakuje z chlebkami naan.
Składniki:
Składniki na sos: 1 łyżka masła + 1 cebula + 250g koncentratu pomidorowego + 50g śmietany 18% + 1 szklanka orzechów nerkowca + po pół łyżeczki kminu rzymskiego, kardamonu, cynamonu i pieprzu cayenne + 1 łyżeczka kolendry + 05 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokrój w większe paski i wrzuć do miski. Na patelni rozgrzej trochę masła klarowanego, jak będzie gorące dodaj pokrojony czosnek i imbir, dopraw solą/pieprzem i dosyp garam masala. Połącz z kurczakiem. Dodaj jogurt, sok z cytryny i wymieszaj wszystko ze sobą. Przykryj folią spożywczą miskę i odstaw do lodówki minimum na 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane), dodaj kardamon, kmin rzymski, cynamon, goździk, pieprz oraz kolendrę, następnie cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Jeśli wolisz ostrzejsze danie dodaj także papryczkę chili. Teraz jest kolej na dodanie koncentratu pomidorowego, bulionu i rozdrobnionych orzechów. Ostatni etap to dodanie zamarynowanego kurczaka. Całość gotuje się na niewielkim ogniu około 15 minut. Mieszaj od czasu do czasu, żeby danie się nie przypaliło. Na koniec dodaj śmietanę i gotuj jeszcze około 7 minut.
Jakie wino bezalkoholowe możemy polecić? Próbowaliśmy szczepu Shiraz i bardzo nam pasuje do dań hinduskich, na przykład The Very Cautious One Shiraz https://4stronysmaku.pl/sklep/the-very-cautious-one-shiraz-vegan/ lub Carl Jung Shiraz https://4stronysmaku.pl/sklep/wino-carl-jung-shiraz/
Smacznego 🙂
Komentarze
Dodaj komentarz