Wina białe produkowane są zazwyczaj z bezbarwnego miąższu winogron, odpowiadającego za charakterystyczny kolor trunku. Łagodniejsze odmiany wina mają barwę słomkową, a ich różnorodność wynika głównie z rodzaju wykorzystywanego szczepu winogron i metody winifikacji. Przy określaniu charakteru tego trunku warto posłużyć się trzema parametrami: ekstraktywnością, kwasowością i aromatycznością. Spośród wielu typów można wyróżnić: wina wytrawne, deserowe, półsłodkie i słodkie oraz wina musujące. Najpopularniejsze odmiany to typu Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling oraz Pinot Noir – używany między innymi do produkcji szampana. Warto zaznaczyć, że wina z niższej półki cenowej wcale nie muszą odbiegać jakością od tych droższych.
czytaj więcej
W naszej ofercie sklepu internetowego znajdują się wysokiej jakości wina – białe półwytrawne, powstałe z wysokogatunkowego szczepu Chardonnay oraz wytrawne Riesling, z minimalną zawartością alkoholu. Wina białe bezalkoholowe powstały w procesie dealkoholizacji, czyli przy użyciu niskiej temperatury i ciśnienia, dzięki czemu wyróżniają się oryginalnym bukietem i walorami smakowymi. Ograniczona ilość alkoholu oznacza, że są całkowicie bezpieczne dla kierowców, kobiet w ciąży czy matek karmiących piersią. Dodatkowym atutem jest niska kaloryczność oraz zawartość polifenoli. Wina bezalkoholowe sprowadzane przez sklep 4 Strony Smaku pochodzą tylko od najlepszych producentów z Niemiec i Francji. Przykład? Wino Carl Jung Trocken, posiadające wytrawny smak pochodzący ze szczepów Rivaner i Silvaner, które dojrzewało nad Renem. Chardonnay Carl Jung z wysokogatunkowego szczepu o tej samej nazwie, które zachwyca harmonijnym bukietem cytrusów i zielonych jabłek. Wina bezalkoholowe półwytrawne, podobnie jak te tradycyjne doskonale komponują się z owocami morza, rybami i białym mięsem. Mogą być też podawane jako aperitif lub dodatek do deserów. Najlepiej smakują schłodzone do temperatury 8-10 °C.
Bez alkoholu, to chyba nie jest prawdziwe wino? Naturalnie, że nim jest, bo powstaje w identyczny sposób jak butelka tradycyjnego trunku. Jedyna różnica polega na usunięciu alkoholu, w ostatnim etapie produkcji. Mnóstwo osób, które nie mogą sobie pozwolić na picie alkoholu, może śmiało wypić kieliszek tego zamiennika. Niektórzy jak tylko usłyszą o bezalkoholowym winie, myślą: „ot taki szampan dla dzieci”. Nic bardziej mylnego, bo takie trunki nie mają nic wspólnego z mieszaniną wody, cukru i bąbelków. Wino białe bezalkoholowe powstało z alkoholu, który został w odpowiednim momencie „odwirowany”, w dość prostym procesie. Przechodzi również wszystkie etapy tożsame z tym klasycznym wydaniem: fermentacją, maceracją oraz długim dojrzewaniem. Takie trunki mają walory prozdrowotne i są źródłem bioaktywnych związków, bogatych we właściwości antyoksydacyjne. Kolejna zaleta to niska kaloryczność, co stanowi duży plus dla osób odchudzających się oraz trenujących sport. Pełna oferta win dostępna jest na naszej stronie.
Zobacz: Inne wina bezalkoholowe
Przepraszamy za chwilowy brak asortymentu. Towar w dostawie.