Wina czerwone bez alkoholu

Wina czerwone dedykowane są głównie koneserom wysublimowanego smaku i charakternego zapachu. Intensywność koloru zawdzięczają ciemnym winogronom, dzięki którym posiadają wyrazistą czerwoną barwę o różnej rozpiętości i esencjonalności. Z kolei cierpkość wina dominuje w zależności od danej odmiany, długości procesu maceracji i czasu leżakowania w beczkach. Wino czerwone może też mocno pachnieć owocami, takimi jak: truskawki, maliny, czarne porzeczki czy jagody. Do najpopularniejszych rodzajów tego trunku należą: Cabernet Sauvignion, Merlot, Pinot Noir i Cabernet Franc. Ich cena uzależniona jest od rocznika i kosztów produkcji, ale również od sposobu uprawy oraz czasu dojrzewania winogron.

czytaj więcej

Wino czerwone bezalkoholowe i jego walory

Produkowane jest niemal identycznie jak wino alkoholowe. Jednak wina czerwone bezalkoholowe zanim zostaną zabutelkowane, poddaje się procesowi ekstrakcji próżniowej, czyli odparowywaniu alkoholu. Oczywistą zaletę stanowi brak etanolu, który spożywany w nadmiernych ilościach ma negatywny wpływ na zdrowie każdego człowieka. Jak powszechnie wiadomo, alkohol może doprowadzić do uzależnienia. Wino bezalkoholowe ma praktycznie wszystkie zalety tradycyjnego trunku. Metody odfiltrowywania alkoholu są stale udoskonalane, co zapewnia wyjątkową degustację nawet w przypadku wina bez procentów oraz korzystanie bez ograniczeń z jego walorów. Oferta sklepu 4 Strony Smaku dotyczy wielu propozycji i pozycji win bezalkoholowych – wytrawnych i półwytrwanych, m.in.: Cabernet Sauvignion Carl Jung Merlot Carl Jung, Merlot Les Cocottes, Rot Carl Jung, Rotes Gold i Shiraz.

Sprawdź: Wódka 0 %

Czym różni się tradycyjne wino czerwone od wina bezalkoholowego?

Wino czerwone bezalkoholowe ma przede wszystkim mniej kalorii, wynikających z braku etanolu w składzie. Po dealkoholizacji taki trunek traci od 70 do 95% swojej kaloryczności. Co prawda, w niektórych butelkach znajdziemy śladowe ilości alkoholu (do 0,5 procent), ale stanowi to mniejszą zawartość niż w razowym chlebie czy kefirze. Smak wina bezalkoholowego jest mocno zbliżony do tradycyjnych wydań, nie ma więc uzasadnienia w porównywaniu go do soku z winogron. Produkcja odbywająca się w sposób standardowy rozpoczyna proces od rozdrobnieniem miąższu, skórek oraz pestek winogron, później dodawane są substancje zatrzymujące rozwój drobnoustrojów i przyczyniające się do fermentacji. Na koniec „dealkoholizujemy” alkohol, tzn. odparowujemy go w niskim ciśnieniu, dzięki czemu nie ma potrzeby dodawania soku z winogron. Skutkuje to tym, że wino składa się wyłącznie z wina.

Zobacz: Wina bezalkoholowe

Komu polecamy wino czerwone bezalkoholowe?

To propozycja dla wszystkich, którzy nawet z błahego powodu nie powinni lub nie mogą pić alkoholu. Wina bezalkoholowe polecane są osobom na diecie oraz sportowcom. Kobiety w ciąży i matki karmiące również nie muszą rezygnować z lampki wina w ciągu dnia. Wciąż rośnie liczba osób, które rezygnują z alkoholu z przyczyn zdrowotnych lub takich, którzy ideologicznie odrzucają alkohol. W dzisiejszych czasach asortyment tego typu jest dość pokaźny, przez co generuje konsumpcję rosnącą każdego dnia. Zapraszamy do zapoznania się z naszą pełną ofertą na stronie www.4stronysmaku.pl .

Przepraszamy za chwilowy brak asortymentu. Towar w dostawie.

+48 798 037 660 Poniedziałek - piątek 09.00 - 17.00
Darmowa dostawa Dla zakupów powyżej 250 PLN
Wysyłka w ciągu 24h