Wiele osób kojarzy makaron Pad Thai jako typowe danie z Tajlandii. Okazuje się, że wywodzi się z Chin, ponieważ współcześni Tajowie przybyli na tereny Tajlandii okolo X-XII wieku z południowo-zachodnich Chin. Zdarza się słyszeć o tym, że przepis na Pad Thai został przywieziony do Siamu, czyli Tajlandii przez wietnamskich kupców. Danie to jest szeroko znane i lubiane, ponieważ zawarte w nim świeże smaki zapaszystej kolendry, limonki z dodatkiem krewetek lub kurczaka, kiełków fasoli mung, orzeszków ziemnych i specjalnego sosu daje niezapomniane wrażenia.
Nie zawsze mamy w pobliżu miejsce, gdzie możemy dostać to danie, ale możemy je stworzyć samemu.
Potrzebujesz:
Składniki na sos wymieszaj w miseczce i zostaw, żeby się połączyły. Makaron trzeba namoczyć według przepisu z opakowania, a potem odsączyć na sitku.
Naczynie do smażenia – najlepiej wok, ale jeśli nie masz nie przejmuj się i weź patelnię. Trzeba dobrze rozgrzać tłuszcz – 2 łyżki oleju, do którego wrzucasz pokrojoną papryczkę chili, cienkie krążki cebuli i pokrojony czosnek. Po chwili smażenia dodaj krewetki + kostki tofu – smaż kilka minut i wbij i wymieszaj: jajko, potem makaron. Wystarczą 3 minuty żeby na koniec doprawić danie sosem, kiłkami fasoli, orzeszkami i pokrojoną kolendrą lub szczypiorkiem. Na wierzchu jeszcze garstka posiekanych orzeszków.
Ćwiartka limonki na talerzu doda daniu azjatyckiego wyglądu, a wyciśnięty sok pozwoli wydobyć wszystkie smaki.
Dobry dodatkiem będzie lekkie wino bezalkoholowe np. Rose Carl Jung https://4stronysmaku.pl/sklep/wino-carl-jung-rose/ albo Chardonnay OPIA Organic https://4stronysmaku.pl/sklep/chardonnay-opia-0-alk-organic/
Po prostu pysznie smakuje 🙂
Komentarze
Dodaj komentarz