TAJLANDIA Makaron Pad Thai

11.7.2020.

Wiele osób kojarzy makaron Pad Thai jako typowe danie z Tajlandii. Okazuje się, że wywodzi się z Chin, ponieważ współcześni Tajowie przybyli na tereny Tajlandii okolo X-XII wieku z południowo-zachodnich Chin. Zdarza się słyszeć o tym, że przepis na Pad Thai został przywieziony do Siamu, czyli Tajlandii przez wietnamskich kupców. Danie to jest szeroko znane i lubiane, ponieważ zawarte w nim świeże smaki zapaszystej kolendry, limonki z dodatkiem krewetek lub kurczaka, kiełków fasoli mung, orzeszków ziemnych i specjalnego sosu daje niezapomniane wrażenia.

Nie zawsze mamy w pobliżu miejsce, gdzie możemy dostać to danie, ale możemy je stworzyć samemu.

Potrzebujesz:

  • składniki na sos: 2 łyżki sosu rybnego + 2 łyżki sosu sojowego + sok z limonki + 1 łyżkę cukru, najlepiej trzcinowego
  • pozostałe składniki: 1 opakowanie makaronu ryżowego + 10 krewetek średniej wielkości (może być pierś z kurczaka) + 100g naturalnego tofu + 1 cebula oraz pęczek kolendry (może być szczypiorek) + 1 opakowanie kiełków fasoli mung + świeża papryczka chili + 2 ząbki czosnku + olej sezamowy + 1 jajko + 2-3 łyżeczki posiekanych orzechów ziemnych.

Składniki na sos wymieszaj w miseczce i zostaw, żeby się połączyły. Makaron trzeba namoczyć według przepisu z opakowania, a potem odsączyć na sitku.

Naczynie do smażenia – najlepiej wok, ale jeśli nie masz nie przejmuj się i weź patelnię. Trzeba dobrze rozgrzać tłuszcz – 2 łyżki oleju, do którego wrzucasz pokrojoną papryczkę chili, cienkie krążki cebuli i pokrojony czosnek. Po chwili smażenia dodaj krewetki + kostki tofu – smaż kilka minut i wbij i wymieszaj: jajko, potem makaron. Wystarczą 3 minuty żeby na koniec doprawić danie sosem, kiłkami fasoli, orzeszkami i pokrojoną kolendrą lub szczypiorkiem. Na wierzchu jeszcze garstka posiekanych orzeszków.

Ćwiartka limonki na talerzu doda daniu azjatyckiego wyglądu, a wyciśnięty sok pozwoli wydobyć wszystkie smaki.

Dobry dodatkiem będzie lekkie wino bezalkoholowe np. Rose Carl Jung https://4stronysmaku.pl/sklep/wino-carl-jung-rose/ albo  Chardonnay OPIA Organic https://4stronysmaku.pl/sklep/chardonnay-opia-0-alk-organic/

Po prostu pysznie smakuje 🙂

 

 

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/stronysm/domains/4stronysmaku.pl/public_html/wp-content/themes/brandbay/comments.php on line 24

+48 798 037 660 Poniedziałek - piątek 09.00 - 17.00
Darmowa dostawa Dla zakupów powyżej 250 PLN
Wysyłka w ciągu 24h