Wermut bezalkoholowy – czy to możliwe?

/ / Aktualności

Wermut – wino w wyrazistym wydaniu

Co to jest wermut? Wermut to wino o zwielokrotnionym aromacie, które powstaje w specjalnym procesie produkcyjnym, z wykorzystaniem licznych ziół nadających mu niepowtarzalny smak i zapach. Jego historia sięga czasów Hipokratesa, który dodawał do trunku migdały i przyprawy korzenne. Jedna z hipotez mówi, że ówczesne alkohole w czystej postaci były na tyle słabej jakości, iż konieczne okazało się ich doprawianie. Za kolebkę współczesnego wermutu uznaje się miasto Turyn, gdzie u schyłku XVIII wieku na bazie ziół alpejskich powstało popularne dzisiaj wino.

Co to jest wermut?

Piołun, szałwia, kolendra, goździki czy gałka muszkatołowa – wszystkie te przyprawy zyskały ogromne uznanie w wielu przepisach kulinarnych ze względu na niezwykły aromat, jaki nadają potrawom. Wykorzystuje się je również do produkcji aromatyzowanego wina deserowego – wermutu. Sama nazwa „wermut” pochodzi z języka niemieckiego i oznacza „piołun”. Wino wermut początkowo służyło jako trunek leczniczy mający wspomagać leczenie dróg oddechowych i wzmacniać odporność. Jednak jego walory smakowe i mocny aromat szybko zaskarbiły sobie rzesze zwolenników i dzisiaj wino wermut to stały gość w wielu domach.
Proces produkcji wina jest podzielony na kilka etapów. W pierwszej fazie do wina czerwonego dodaje się destylat, co ma na celu zatrzymanie fermentacji i zachowanie większego stężenia cukru oraz aromatu. Następnie roztwór wzbogacony zostaje o piołun lub inne przyprawy, po czym miksturę odstawia się na okres do 6 miesięcy. Ostatni etap stanowi pasteryzacja. Standardowo wino wermut cechuje się zawartością alkoholu w zakresie 14-22 %.
Aby jak najdłużej cieszyć się jego smakiem i aromatem, po otwarciu wermut należy przechowywać w lodówce. Przygodę z trunkiem najlepiej rozpocząć spożywając go bez żadnych dodatków. Popularną metodą jego degustacji są jednak drinki i koktaile, w których do podstawowego składnika dodaje się także gin oraz sok z limonki.

Rodzaje wermutów

Wino wermut dzieli się na kilka głównych gatunków: wermut rosso, wermut extra dry i wermut bianco. Rodzaje różnią się pod względem zawartości cukru oraz procesu produkcji, jednak wspólnym mianownikiem każdego z nich pozostaje wyraźny smak i aromat.

Wermut Rosso

Najbardziej znany gatunek wermutów to wermut rosso cechujący się piękną, ciemnobrunatną barwą. Ten niezwykły kolor uzyskuje się dzięki precyzyjnie określonej zawartości karmelizowanego cukru. Wermut rosso stanowi trunek, w którym słodycz miesza się z gorzkim posmakiem ziół. W niektórych wersjach można nawet wyczuć lekko pikatną nutkę. Ten rodzaj szczególną popularnością cieszy we Włoszech, gdzie wykorzystuje się go jako dodatek do potraw oraz podstawowy składnik koktajli.

Wermut Extra Dry

Wermut extra dry posiada wyrazisty gorzkawy smak, często przełamany nutą cytrusową dającą efekt orzeźwienia. Te właściwości zawdzięcza specyficznej technice produkcji opracowanej we Francji, która wyłamuje się nieco z kanonu wytwarzania innych alkoholi z gatunku. Wermut extra dry poddawany jest krótkiemu procesowi starzenia – trunek przechowuje się w dębowych beczkach z otwartym wiekiem zapewniającym dopływ świeżego powietrza. Taka technika wytwarzania znacznie uwydatnia smak, dodając jednocześnie wyczuwalną nutę goryczy i wzmacniając ziołowy charakter napoju.

Wermut Bianco

Wermut bianco stanowi łagodniejszą alternatywę dla pozostałych gatunków. Jest dużo słodszy niż wermut extra dry, jednak zawiera zdecydowanie mniej cukrów od wermuta rosso. Można w nim wyczuć zioła, choć pod względem ich nasycenia znacznie odbiega od wersji extra dry. Dzięki swojej delikatnej barwie, doskonałej równowadze między gorzkim a słodkim smakiem oraz kwiatowemu aromatowi, wermut bianco okazał się ulubionym gatunkiem płci pieknej i to właśnie kobiety należą do grupy jego najwierniejszych degustatorów. To jednocześnie najmłodszy z przedstawionych tu rodzajów wermutów. Jego powstanie szacuje się na początek XX wieku.

Wermut bezalkoholowy

Osoby, które z różnych względów nie chcą spożywać alkoholu, nie tracąc jednocześnie możliwości spróbowania niepowtarzalnego smaku wermutów, z pewnością będą zachwycone propozycją włoskiego producenta Martini & Rosso. Wermut bezalkoholowy Martini Vibrante pozwala cieszyć się słodko-gorzkim smakiem, zachowanym w 100% z jego alkoholowego odpowiednika. Wermut 0% został stworzony na bazie białego wina i bergamotki, a także strzeżonej tajemnicą produkcyjną kombinacji ekstraktów roślinnych. Jego posmak można określić jako wyraźnie owocowy, orzeźwiający i gorzkawy zarazem. Półprzezroczysty czerwony kolor stanowi kwintesencję eleganckiego podania. Wermut 0% Martini Vibrante najlepiej spożywać z lodem. Można go również dodawać do drinków. Znakomicie sprawdzi się jako napój aperitifowy. Wermut bezalkoholowy stanowi nie tylko doskonałą propozycję dla osób stroniących od spożywania napojów wysokoprocentowych, lecz również orkiestrą aromatów dla koneserów tego gatunku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *