Wina ekologiczne – delektuj się tym, co najlepsze

16.6.2021.

Sięganie po produkty organiczne to nie tyle moda, co konieczność w świecie, w którym dominuje wysoko przetworzona żywność, odpowiedzialna za wiele chorób cywilizacyjnych. Pijąc do obiadu lampkę czerwonego wina, skuś się od czasu do czasu na wina bio, które zaskoczą Cię bogactwem smaku i aromatu, a przy tym wspaniale rozgrzeją i będą korzystne dla Twojego zdrowia. Dlaczego jeszcze warto sprawdzić, co to są wina ekologiczne i zacząć je właśnie wybierać spośród innych dostępnych na półkach produktów alkoholowych?

Dlaczego wino jest lepsze niż inne alkohole?

W polskiej kulturze picie wina nie jest tak głęboko zakorzenione, jak na przykład we Francji czy we Włoszech. Niemniej kojarzy się ono z pewnego rodzaju prestiżem, elegancją i wyrafinowanym smakiem. Po wino sięgamy wtedy, gdy chcemy podkreślić wyjątkowość romantycznej okazji – najczęściej randki lub wykwintnej kolacji w restauracji. Jednak to niejedyne powody, dla których warto je pić. To trunki o średniej (w porównaniu z 40-procentową wódką czy 5-procentowym piwem) zawartości alkoholu i bardzo bogatym smaku, kolorze i aromacie. Wytworzone z wysokiej jakości winogron ciemnych wino czerwone bez dodatku substancji konserwujących nie tylko świetnie smakuje, ale i nabiera szlachetności z wiekiem. Dostarcza także wielu cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy, które mają wszechstronne działanie – zmniejszają ryzyko wielu chorób, dbają o utrzymanie zdrowia i młodości.

Co to są wina ekologiczne?

Czy wiesz co to są wina organiczne i jak się je wytwarza? Wina organiczne zwane też biologicznymi lub ekologicznymi to produkty winiarskie, które powstają z winogron rosnących w określonych warunkach, oprócz tego zwraca się uwagę na proces produkcji. Co ważne, wina eco muszą posiadać odpowiedni certyfikat jakości na swojej etykiecie. Kupując je, nabywca ma pewność, że jego wino pochodzi z certyfikowanej uprawy. Co to są wina organiczne? Wina ekologiczne powstają z winogron, które rosły w specjalnych warunkach – bez stosowania nawozów sztucznych oraz środków ochrony roślin. Co zamiast tego? Wykorzystuje się tradycyjne, znane od wieków sposoby uprawy takie jak płodozmian, a do zwalczania patogenów wysyłani są ich naturalni wrogowie. Wina bio nie są trunkami w których zupełnie nie używa się związków siarki – czasem producenci używają ich w celu polepszenia walorów jakościowych produktu końcowego, głównie trwałości. Jednak zawartość siarczynów w winach biologicznych jest relatywnie mniejsza niż w innych tego typu produktach nieposiadających certyfikatu.

Czy wina eco smakują lepiej?

Niektórzy producenci win zachwalają wyjątkowe walory swoich win produkowanych w sposób organiczny. Tak naprawdę jednak pozbawiona chemicznych środków uprawa roślin nie musi wiązać się z uzyskaniem winogron o wyjątkowym smaku. Miłośnicy tych trunków podkreślają raczej, jak ważna jest dla nich świadomość picia wina, które nie tylko powstało w całkowicie naturalny lub maksymalnie organiczny sposób, i w dodatku przy możliwie jak najniższej emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Czasem tylko koneser jest w stanie wychwycić delikatną różnicę w smaku czy aromacie win pochodzących z konwencjonalnej i organicznej winnicy.

Czy każdy może produkować wina eco?

Aby produkować wina organiczne, plantator, od którego pozyskuje się winogrona, musi dostarczać producentowi owoce o ściśle określonej jakości. Musi on posiadać właściwy certyfikat, który nie jest nadawany „z urzędu”. Należy najpierw zastosować się do bardzo konkretnych wytycznych, którym podlegają winnice w danym kraju, a nawet regionie podczas uprawy winorośli. Następnie przechodzi bardzo szczegółową weryfikację, która ma na celu potwierdzenie, że owoce pochodzące z tej konkretnej plantacji nadają się do produkcji wina organicznego. Nie można więc po prostu przytwierdzić na etykiecie symbol certyfikatu odpowiedniego kraju, by móc sprzedawać swój wyrób jako wino biologiczne.

Czy wina ekologiczne są zdrowsze?

Każdy alkohol w nadmiarze jest niekorzystny dla organizmu i to samo dotyczy oczywiście również wina. Jeśli jednak decydujesz się na wypicie lampki tego trunku dla kurażu lub przy okazji romantycznej kolacji, wybieraj produkty wysokojakościowe. Mogą one być nieco droższe, ale to nie jest regułą – dlatego warto po prostu wnikliwiej czytać etykiety i sugerować się odpowiednimi certyfikatami, poszukując tego idealnego. Pod wieloma względami wina ekologiczne są zdrowsze – dla planety i dla organizmu człowieka. Podczas ich produkcji wytwarza się mniej szkodliwego CO2, a zmniejszona zawartość siarczynów w sprawia, że smakują one dobrze, a mniej szkodzą człowiekowi. Dodatkowo pominięcie w procesie uprawy winogron szkodliwych środków ochrony roślin i nawozów chemicznych ma duży wpływ na to, co finalnie trafia do naszego kieliszka, i jak to oddziałuje na organizm. Należy jednak pamiętać, że wino samo w sobie jest produktem powstałym z udziałem naturalnego procesu, jakim jest fermentacja alkoholowa, więc proces jego przetwórstwa jest minimalny nawet w przypadku produkcji konwencjonalnej. Stąd też nie zawsze „zwykłe” wino jest gorsze od ekologicznego, choć powstałe w mniej oszczędny dla środowiska sposób.

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/stronysm/domains/4stronysmaku.pl/public_html/wp-content/themes/brandbay/comments.php on line 24

+48 798 037 660 Poniedziałek - piątek 09.00 - 17.00
Darmowa dostawa Dla zakupów powyżej 250 PLN
Wysyłka w ciągu 24h