Jakie informacje znajdują się na etykiecie wina?

16.6.2021.

Etykieta wina, poza funkcją ozdobną, ma za zadanie przede wszystkim dokładnie poinformować konsumenta o zawartości i specyfikacji trunku. Co zawiera etykieta na butelce wina? Jak czytać etykiety na winach? Na te i inne pytania odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.

Oznaczenia na etykietach win a przepisy prawa

Etykieta butelki z winem to nie tylko efektowny element produktu czy nośnik marketingowego przekazu, ale przede wszystkim miejsce gromadzące niezbędne informacje pozwalające na podjęcie przemyślanej decyzji o zakupie. Zawartość etykiet alkoholi, w tym zwłaszcza win, objęta jest stosownymi przepisami polskiego i europejskiego prawa, zawartymi m.in. w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z 25.10.2011 roku, Ustawie o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich z 12.05.2011 roku, Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych z 23.12.2014 roku oraz innych ustawach i dokumentach. Zgodnie z nimi etykieta wina powinna zawierać konkretne oznaczenia. Muszą być one zawsze łatwo dostępne i powinny znajdować się na opakowaniu albo załączonej do niego etykiecie w taki sposób, by można je było łatwo odczytać.

Oznaczenia na etykietach win muszą więc być czytelne, wyraźne i dobrze widoczne, a często też nieusuwalne. Nie można ich niczym zakryć, pomniejszyć albo przerwać innymi ilustracjami, nadrukami czy materiałami. Powinny zostać podane w języku w pełni zrozumiałym przez konsumentów mieszkających w państwach członkowskich, w których dane wina są wprowadzane na rynek. Rozmiar czcionki wykorzystanej do zapisu niezbędnych informacji musi wynosić przynajmniej 1,2 mm, bez względu na zastosowany format czcionki.

Mogłoby się zdawać, że zasady te są proste i oczywiste, ale niestety ciągle jeszcze zdarza się, że producenci win popełniają rażące i niezgodne z prawem błędy w zakresie znakowania etykiet na winach.

Co zawiera etykieta na butelce wina?

Producent ma obowiązek zamieścić na etykiecie wina kilka niezbędnych oznaczeń o trwałym i czytelnym charakterze. Jakie informacje znajdują się na etykiecie wina? Jest ich wiele, a do najważniejszych z nich należą takie dane, jak:

– miejsce wyprodukowania;

– zawartość alkoholu;

– numer partii;

– zawartość potencjalnych alergenów;

– zawartość cukru;

– numer identyfikacyjny partii win;

– ilość produktu netto;

– informacja o importerze trunku;

– określenie podmiotu, który butelkował wino;

– wskazanie kategorii produktu winiarskiego.

Co oznaczają symbole na etykietach win?

Jak czytać etykiety na winach? Wyjaśnimy to na kilku przykładach, które są szczególnie ważne z punktu widzenia konsumenta.

Jeśli chodzi o kategorię produktu, to producent musi wskazać tutaj oznaczenie przyjęte dla kategorii produktu winiarskiego, zgodne ze stosownymi rozporządzeniami prawnymi. Do owych kategorii należą m.in.: wino, wino likierowe, wino półmusujące, wino musujące, wino z suszonych albo przejrzałych winogron oraz kilka innych.

Jako miejsce wytworzenia producent musi natomiast wskazać konkretną nazwę miejscowości i nazwę kraju, z którego pochodzi trunek. Poprawne formy zapisu to, przykładowo: „produkt polski”, „wyprodukowane w Polsce” albo „wino z Polski”.

Oznaczenie dotyczące zawartości alkoholu powinno z kolei określać rzeczywistą zawartość alkoholu na objętość, wyrażoną w jednostkach połówkowych albo pełnych jednostkach procentowych. Po konkretnej liczbie wskazującej na rzeczywistą objętościową zawartość alkoholu należy podać symbol „% obj.”, np. „12% obj.”. Co ważne, wykazana zawartość alkoholu nie może różnić się od zawartości wynikające z analizy o więcej niż 0,5% obj.

W przypadku różnych odmian win musujących obowiązkowe jest wskazanie zawartości cukru. Parametr ten określa poziom cukru resztkowego w gotowym winie. Na przykład, w winie półwytrawnym jest to wartość 17-32 g/l, bardzo wytrawnym – od 0 do 6 g/l, słodkim – ponad 50 g/l a półsłodkim – 33-50 g/l.

Co oznaczają symbole na etykietach win dotyczące alergenów? To ważna informacja dla osób uczulonych na różne substancje. Na butelkach zazwyczaj znajdują się komunikaty o zawartości siarczynów i dwutlenku siarki w stężeniach powyżej 10 mg/l albo 10 mg/kg w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla gotowych do spożycia produktów.

Z etykiety konsument dowie się również, czy wino jest importowane spoza kraju europejskiego, a także sprawdzi, kto jest owym importerem. Pozna także objętość netto, czyli zawartość wina w butelce wyrażoną w litrach, mililitrach albo centylitrach. Zwykle wielkość ta nie jest poprzedzona żadnym dodatkowym oznaczeniem, choć niektórzy producenci podają pełną nazwę w formie:. „zawartość netto”, „masa netto” bądź „objętość netto”.

Dobrowolne oznaczenia na etykietach win

Poza elementami obligatoryjnymi na etykietach można też zamieszczać dodatkowe informacje, takie jak m.in. rocznik, nazwa szczepów winorośli, metoda produkcji albo określenie tradycyjne w przypadku win o chronionym oznaczeniu geograficznym lub nazwie pochodzenia.

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Notice: Undefined variable: user_ID in /home/stronysm/domains/4stronysmaku.pl/public_html/wp-content/themes/brandbay/comments.php on line 24

+48 798 037 660 Poniedziałek - piątek 09.00 - 17.00
Darmowa dostawa Dla zakupów powyżej 250 PLN
Wysyłka w ciągu 24h