To proste ciasto jest bardzo popularne we Francji. Można je zrobić tak jak Francuzi z jabłkami. Warto poeksperymentować i zrobić wersję z gruszek. Polecam zrobić samemu ciasto – wcale nie jest to trudne i zawsze wychodzi 🙂
Składniki potrzebne na ciasto:
200g mąki pszennej + 80 g masła + szczypta soli + 125 g cukru + 25 ml wody + 1 żółtko
Jak zrobić ciasto? Najpierw wymieszaj składniki suche: mąkę z cukrem i solą. Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki, zrób dołek w mące i zacznij zagniatać. Teraz dodaj żółtko i wodę. W razie potrzeby podlej trochę wodą. Jak połączą się składniki zrób kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Teraz czas na przygotowanie owoców 🙂
Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek + 60 g masła + 1 łyżka cukru + i jeszcze 80 g cukru
Jabłka obierz i pokrój na płatki, które potem będziesz układać jeden przy drugim (zobacz zdjęcie).
Na rozgrzanej na średnim ogniu patelni stop masło, dodaj cukier i potem jabłka. Karmelizuj ok 12-15 minut.
Dla profesjonalistów: można skarmelizować sam cukier i dodać jabłka.
Po około 2 godzinach rozgrzej piekarnik do 300 stopni i wyjmij ciasto z lodówki. Trochę mąki na blat i rozwałkuj na płasko tak, żeby miało średnicę większą niż Twoja okrągła foremka. Rozwałkuj tak, żeby sucha mąka była tylko z jednej strony, nie odwracaj ciasta na drugą stronę.
Trik z pieczeniem polega na tym, że ciasto piecze się w piekarniku na patelni, ale tylko wtedy, jeśli jest to patelnia metalowa lub żeliwna – rączka nie może być plastikowa, czy drewniana. Jeśli takiej nie masz wykorzystaj inną okrągłą foremkę albo naczynie do zapiekania.
Na dnie patelni (naczynia do zapiekania) są skarmelizowane jabłka, które przykrywa się ciastem. Potrzebujemy większej średnicy ciasta żeby móc podwinąć je przy brzegach, ponieważ pieczemy je do góry nogami. Ciasto podziurkuj widelcem.
Ciasto zapiekaj około 30 minut aż nabierze koloru. Studzenie – około 10 minut.
Końcówka jest pełna emocji – trzeba odwrócić patelnię 🙂
To ciasto jest naprawdę pyszne! świetnie smakuje z lodami waniliowymi.. i kieliszkiem schłodzonego białego wina bezalkoholowego.. na przykład z wino Chardonnay Les Cocottes https://4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/wina-bezalkoholowe/biale/
lub owocowe, o lekkim odświeżającym smaku Weiss Carl Jung https://4stronysmaku.pl/sklep/wino-carl-jung-weiss/
Smacznego 🙂
Komentarze
Dodaj komentarz