Kto w jesienne lub zimowe wieczory nie marzy o błogim relaksie pod kocem na fotelu, rozkoszując się wyrazistym smakiem grzanego wina? Obecnie jednak wiele osób rezygnuje z picia napojów wysokoprocentowych z rozmaitych powodów, zdrowotnych lub ideologicznych. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji okaże się grzane wino bez alkoholowe, które mogą spożywać również kobiety w ciąży. Taki trunek stanowi rozwiązanie w pełni bezpieczne dla zdrowia, pozwalające rozgrzać się po długim pobycie na dworze w chłodne dni lub wzmocnić organizm w przypadku przeziębienia.
Co zatem zrobić, aby móc napić się rozgrzewającego bezalkoholowego napoju? Istnieje wiele gotowych receptur na zrobienie grzańca, lecz my zachęcamy do stworzenia własnego przepisu. Opracowanie go jest bardzo proste. Najpierw wybierz opowiadające Twoim gustom bezalkoholowe wino czerwone lub różowe. Doskonale sprawdzą się tu trunki półwytrawne z małą ilością cukru – w szczególności, gdy zamierzasz dodać do wywaru miodu. Możesz również przygotować grzane wino bez alkoholu z białego wina, wówczas napój ten będzie delikatniejszy i bardziej orzeźwiający.
Zanim dodasz przyprawy, wlej zawartość butelki do garnka i gotuj płyn na wolnym ogniu. Następnie zacznij stopniowo dodawać ulubione dodatki, powoli mieszając wywar. Gdy zauważysz, że trunek ma wystarczająco wysoką temperaturę, a para zaczyna się ulatniać, zdejmij naczynie z palnika i podziel zawartość, napełniając napojem kufle lub grube szklanki. Pamiętaj – wino nie może się zagotować, wówczas straci swój smak.
Naczynia, z których Ty oraz Twoi towarzysze będziecie pić, powinny mieć grube uchwyty. Gorący napój to idealna propozycja na rozmaite uroczystości organizowane w domu. Przyjmując gości, można zaserwować grzane wino Cena napoju pozostaje atrakcyjna w porównaniu z innymi trunkami.
Gdy już zdecydujesz, jaki rodzaj wina preferujesz, wówczas przychodzi pora na dobór przypraw oraz owoców. Wiele osób zastanawia się jakich składników dodać, aby grzane wino smakowało doskonale. Możliwości są niemalże nieograniczone. Trudno wyobrazić sobie grzańca bez cynamonu czy goździków – te przyprawy znajdują się na obowiązkowej liście, aczkolwiek, jeśli ktoś nie lubi ich smaku lub aromatu, może je zastąpić innymi produktami. Receptur na grzane wino bezalkoholowe istnieje tyle, ile gustów. Jeśli zatem uwielbiasz nuty cytrusowe, to połączenie świeżej cytryny, limonki oraz pomarańczy może okazać się strzałem w dziesiątkę.
Dla miłośników słodyczy mamy propozycję dorzucenia do napoju suszonych owoców połączonych z wanilią, piernikiem czy też czekoladą. Sprawdzi się także dodanie miodu, marmolady owocowej albo cukru (idealnym rozwiązaniem będzie cukier trzcinowy to idealne rozwiązanie). Wywar doskonale smakuje również z rozmaitymi konfiturami – z jagód, jeżyn, truskawek, wiśni. Niecodzienny pomysł stanowi kompozycja ze świeżych gruszek, jabłek, brzoskwiń, jak również mandarynek.
Przyrządzając grzane wino, warto znać właściwości rozmaitych przypraw. Pozwoli to też uzyskać odpowiedni smak napoju. Imbir intensywnie wzmocni aromat trunku, ponadto ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, dlatego doskonale sprawdzi się w przypadku przeziębienia. Gałka muszkatołowa wprowadzi korzenną, gorzkawo-słodką nutę. Dodatek ten wspomaga trawienie, a także pracę jelit. Osoby, które chcą nadać grzańcowi intensywny korzenno-słodki akcent polecamy kardamon. Z kolei dla miłośników delikatniejszych smaków, idealnym rozwiązaniem okaże się dodanie goździków. Natomiast czarny pieprz wprowadzi do grzańca lekkiej pikanterii.
Reasumując, pomysłów na to, jak zrobić grzane wino bezalkoholowe, aby smakowało wyśmienicie, jest wiele. Zależą one od indywidualnych preferencji smakowych osoby, która przygotowuje wywar. Ważne jedynie, aby wybrać dobrej jakości wino oraz przyprawy i owoce zgodnie z własnymi gustami, a wówczas napój okaże się wyjątkowy.
Komentarze
Dodaj komentarz