Wina słodkie oraz wina półsłodkie uwielbiamy za bogactwo smaku z delikatną nutą słodyczy. Kuszą nas również wyjątkowym aromatem. I choć mogłoby się wydawać, że alkohol stanowi najlepsze dopełnienie tego szlachetnego trunku, to jednak wcale nie musi tak być. Wino 0% słodkie czy półsłodkie okazuje się tak samo pełnowartościowe, jak to zawierające alkohol. Brak procentów pozwala cieszyć się winem kobietom w ciąży, kierowcom oraz diabetykom. Co więcej, wina bezalkoholowe półsłodkie wspaniale sprawdzą się przy eleganckim obiedzie, podczas lunchu, a także na wycieczce rowerowej czy pikniku.
Wina bezalkoholowe słodkie czy półsłodkie powstają dokładnie tak samo, jak ich tradycyjne wersje. Z jedną małą różnicą. Otóż w ostatnim etapie produkcji usuwa się z nich alkohol, którego można się pozbyć na dwa sposoby. Pierwsza z nich to destylacja próżniowa, która polega na podgrzaniu wina do temperatury około 30 st. C, za sprawą której alkohol odparowuje. Drugi sposób zwany jest metodą wirujących stożków. Okazuje się ona bardziej skomplikowana, ponieważ, aby pozbyć się alkoholu, wino poddaje się działaniu siły odśrodkowej wypierającej cząsteczki alkoholu. Jak widać, wino bezalkoholowe półsłodkie czy słodkie taki sam trunek, jak to zawierające alkohol, a nie jedynie sok czy napój winopodobny.
Zobacz także: Jak powstaje wino bezalkoholowe?
Co wyróżnia wino 0% słodkie? Oczywiście wysoka zawartość cukru resztkowego, która sprawia, że wina słodkie cechuje nadrzędna, wyraźnie wyczuwalna, najczęściej owocowa słodycz. Z kolei wina bezalkoholowe półsłodkie charakteryzują się słodyczą na dalszym planie (ale wciąż doskonale wyczuwalną). Łagodny smak oraz delikatna kwasowość tworzą wyjątkową kompozycję.
Wina bezalkoholowe słodkie doskonale pasują do wielu dań. Przede wszystkim wspaniale podkreślają smak lekkich mięs oraz drobiu. Można je podawać także do potraw kuchni azjatyckiej. Ponadto nic lepiej od kieliszka słodkiego wina nie dopełni deseru. Szczególnie dobrze sprawdzą się tu trunki o owocowej, cytrusowej nucie. Co ważne, w przeciwieństwie do klasycznego alkoholowego trunku wina słodkie zawierają niewiele kalorii, dlatego można raczyć się nimi bez obaw. Jakie wino słodkie 0% warto wypróbować? Na pewno godny uwagi jest Muscat z akcentami moreli, liczi, brzoskwini oraz miodu.
Przeczytaj także: Jak łączyć wino z jedzeniem?
Z kolei wina półsłodkie z pewnością zadowolą wielbicieli umiarkowanej słodyczy. Można serwować je do tych samych potraw co wina słodkie, stanowią również wyśmienity dodatek do serów. Jeśli chodzi o desery, idealną parę tworzą czekoladowe słodkości, wraz z winami szczepów Riesling bądź Porto, z kolei te z dodatkiem owoców z odmianą Muscat. Gdzie jeszcze sprawdzi się wino bezalkoholowe półsłodkie? Polecamy podawać je do lekkich sałatek. Nie zdominuje ono ich subtelnego smaku, a jedynie go podkreśli. Poza tym zawsze warto mieć w domu wina bezalkoholowe słodkie, jak i wina półsłodkie. Dzięki temu można idealnie dopasować je do danego posiłku oraz sprostać często zróżnicowanym gustom gości.
Komentarze
Dodaj komentarz