W krajach południowych serwowanie aperitifu jest klasycznym sposobem na rozpoczęcie uroczystości. Wynika to głównie z nieco odmiennej niż w Polsce kultury spożywania posiłków. Na szczęście w Polsce coraz chętniej sięgamy po światowe rozwiązania, starając się urozmaicić swoje spotkania w większym gronie nie tylko wykwintnymi potrawami, ale również napojami serwowanymi w odpowiedni sposób i w ustalonej kolejności. Co podać na aperitif, aby wypaść jak najlepiej? Propozycji jest kilka – każda warta rozważenia.
W krajach śródziemnomorskich kultura spożywania posiłków jest niezwykle inspirująca. Chętnie czerpią z niej inne kraje, ponieważ dzięki temu można przenieść na inny grunt wspaniałe biesiadne zwyczaje. Na południu Europy z uwagi na popołudniową sjestę zwyczaj biesiadowania rozciąga się nieco w czasie. Zamiast obfitych obiadów stawia się tam na późne obiadokolacje. Często zaczynają się one dopiero po godzinie 17 i trwają około 2-3 godzin. Nie są to bynajmniej szybkie posiłki mające na celu jedynie zaspokojenie głodu. To raczej długie ucztowanie przy suto zastawionym stole, czy to w domu rodzinnym, czy w restauracji.
Na początek takiej uczty serwuj się aperitif – czyli koktajl alkoholowy lub bezalkoholowy, którego zadaniem jest podkręcić apetyt. Podobną funkcję spełnia appetizer, czyli przystawka (we Włoszech to antipasti) – lekkie, proste produkty o wyrazistym smaku, mające za zadanie zaostrzyć chęć na właściwe danie, a jednocześnie zaspokoić silny głód w oczekiwaniu na danie główne. Aperitif w połączeniu z przystawką stanowi wspaniały wstęp do wielkiej uczty w wybornym towarzystwie. A czy wiesz jakie napoje na aperitif podawać?
Zadaniem aperitifu jest rozluźnienie przed posiłkiem – tak, aby zapomnieć na czas ucztowania o problemach i w pełni skupić się na jakości posiłków oraz delektować się towarzystwem osób, z którymi się je spożywa. Nie może to być mocny alkohol – sprawiłby, że żołądek zamknąłby się na nowe smaki, zamiast otworzyć. Dodatkowo, jego wysoka kaloryczność niepotrzebnie zwiększyłaby wartość energetyczną i tak już obfitego posiłku, a do tego raczej stłumiłaby apetyt na więcej, a nie o to przecież chodzi.
Aperitif nie powinien być też słodki – na deser przychodzi czas po obiedzie, wówczas można też zaserwować słodkie likiery. Stąd też w roli aperitifu świetnie sprawdzają się trunki ziołowe o lekko gorzkim posmaku, również bezalkoholowe. Alkohole serwowane jako aperitif najczęściej rozcieńcza się wodą gazowaną, lodem lub tonikiem. Do niektórych z nich popularnym dodatkiem jest sok pomarańczowy lub grejpfrutowy, jednak to nienajlepsze połączenie z uwagi na to, że soki te są dość ciężkie. Jakie wino na aperitif będzie dobrym wyborem?
Aperitif powinien być starannie dobrany, zarówno gdy chodzi o wersję alkoholową, jak i bezalkoholową. Co podać na aperitif? Jakie trunki się do tego nadają? Ogólnie można podzielić je na:
– koktajle na bazie gorzkich alkoholi. Świetnie sprawdzają się tutaj Campari, Aperol, Martini Bitter. To alkohole szczególnie lubiane i najchętniej serwowane we Włoszech, jednak trzeba przyznać, że również w Polsce znajdują one wielu amatorów.
– wina aromatyzowane – czerwone słodkie lub białe wytrawne. Podawane z ginem lub whiskey mogą stać się nieco mocniejszym aperitifem, idealnym dla miłośników aromatycznych, smakowitych koktajli alkoholowych.
– alkohole anyżkowe. W Polsce nie są zbyt popularne, jednak spotkać je można w Grecji czy w Hiszpanii. Greckie Ouzo lub hiszpański Ojen to alkohole, które fantastycznie smakują z lodem lub rozcieńczone wodą. Coraz częściej wykorzystuje się także absynt jako bazę do koktajli serwowanych na aperitif. Ten ziołowy alkohol należy jednak mocno rozrobić z wodą lub lodem oraz innymi składnikami koktajli serwowanych jako aperitif.
– kwaśne koktajle. Cosmopolitan, czy inne drinki z dodatkiem kwaśnych soków, na przykład z limonki, cytryny czy jabłka, mogą fantastycznie sprawdzić się w roli kwaśnego aperitifu, gdyż ten smak doskonale podkręca apetyt.
– aperitif bezalkoholowy. Sanbitter Sanpellegrino z dodatkiem lodu i plastra pomarańczy lub cytryny lub fantastyczny Gingerino – musujący o gorzkawo-słodkiej nucie aperitif mogą przywołać na myśl doskonałe włoskie Campari. Ekstrakty ziołowe i cytrusowe tych napojów świetnie nadadzą się także do rozcieńczania aperitifów alkoholowych. W naszej ofercie znajdują się też wyjątkowe w smaku Martini Floreale i Martini Vibrante.
Nie wiedziałeś dotąd jakie wino na aperitif zaserwować? Teraz już wiesz, że idealny trunek na aperitif to ten z owocowo-ziołową nutą. Wina wytrawne lub półwytrawne lepiej zostawić do dania głównego, a słodkie lub likiery – do deserów. Zastanawiając się, jakie napoje na aperitif podać swoim gościom, najlepiej stosować się do najprostszych reguł. Trunki ziołowe lub bardzo lekkie koktajle najlepiej zaostrzą apetyt, wina pite do dania głównego poprawią trawienie, zaś słodkie alkohole doskonale połączą się z deserem i będą stanowiły piękne ukoronowanie posiłku.
Dobry trunek na aperitif podany z ciekawie skomponowanym talerzem przekąsek może okazać się świetnym wstępem do długiej rodzinnej uczty. Warto przełożyć śródziemnomorskie tradycje na polski grunt i przekonać się, dlaczego w krajach południowych długie posiłki są tak uwielbiane. Gdy już wiesz, co podać na aperitif, z pewnością uda Ci się zrobić wrażenie na swoich gościach, gdy zaserwujesz im obiadokolację w światowym stylu!