W Polsce rośnie popyt na trunki bez zawartości alkoholu. Dużym zainteresowaniem cieszą wina bezalkoholowe wegańskie, które wpisują się w trend zdrowego trybu życia. Produkty pochodzenia roślinnego są ekologiczne, a przy tym mniej kaloryczne. Wina wegańskie zostały wyprodukowane z myślą o osobach niejedzących produktów odzwierzęcych, ale też o wegetarianach. Do ich produkcji używa się substancji mineralnych typu krzemionka czy bentonit. Przedstawiamy najważniejsze informacje na temat produktów, które pasują do smaku różnych potraw.
Zobacz: Czy można pić wino na diecie?
W większości polskich sklepów znajduje się szeroki wybór wegetariańskich trunków. Spośród wszystkich propozycji warto wymienić wytrawne wino białe szczepu Pecorino, które idealnie komponuje się z makaronem na bazie warzywnych sosów, sałatką z jarmużem czy rzodkiewką. Wyczuwalne aromaty polnych ziół, cytrusów i wanilii stanowią prawdziwą rozkosz dla podniebienia. Koneserzy zdrowego stylu życia mogą też kupić wegańskie wino bezalkoholowe typu Cabernet Sauvignion, które zostało wyprodukowane ze 100% ekologicznych winogron. Owocowe nuty czarnej porzeczki oraz wiśni doskonale pasują do potraw z fasoli czy grillowanych warzyw. Trunki tego typu są poddawane dealkoholizacji, co umożliwia redukcję alkoholu nawet do 0%. Proces odparowywania alkoholu nie wpływa na końcowy smak. Niskokaloryczne produkty mają zmniejszoną zawartość węglowodanów w porównaniu do standardowych win, dlatego chętnie kupują je osoby na diecie odchudzającej. Polecamy wytrawne wina wegańskie nie tylko kierowcom, ale też kobietom w ciąży i matkom karmiącym.
Sprawdź: Jak dobrać wino do posiłku?
Bezalkoholowe trunki są przede wszystkim mniej kaloryczne. Podczas produkcji wina dla wegan zostają usunięte resztki produktów odzwierzęcych typu żelatyna, kazeina czy chityna. Wielu producentów stosuje alternatywę w postaci roztworów z bentonitu, żelu krzemionkowego oraz kaolinu. Dzięki temu konsument ma pewność, że nie spożywa niczego, co pochodzi od zwierząt. Poza tym produkty wegańskie nie zawierają środków chemicznych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Proces fermentacji i klarowania wina dla wegetarian przebiega całkiem podobnie, jak w przypadku tradycyjnego trunku. Aromatyczny bukiet oraz czerwona barwa niczym nie różni się od klasycznego trunku. Wegańskie wino bezalkoholowe zawiera aromaty jagód, czarnych porzeczek, truskawek czy malin. Ich cena zależy od sposobu uprawy winogron, metod zbioru i rocznika. Silny bukiet owoców leśnych uwalnia się po otwarciu każdej butelki. W odróżnieniu od tradycyjnych win, bezalkoholowy Merlot lub Cabernet Franc jest polecany również sportowcom. Spośród najchętniej wybieranych win białych warto wymienić Chardonnay, Riesling czy Pinot Noir.
Opinie konsumentów są bardzo przychylne. Zdecydowana większość osób poleca zakup wina dla wegan. Pozytywne recenzje sommeleriów czy kiperów potwierdzają jego doskonałe właściwości, doceniane przez wegetarian i wegan. Większość bezalkoholowych trunków została wyprodukowana ze starannie wyselekcjonowanych winogron o intensywnym, owocowym aromacie. Jak smakuje wino wegańskie? Alkohol z certyfikatem vegan friendly jest wytwarzany całkiem podobnie, jak tradycyjny. Jedyna różnica polega na tym, że w końcowym etapie usuwa się procenty. Na polskim rynku dostępne są wina dla wegetarian, które zachowują subtelną woń cytrusów czy jeżyn. Wiele osób zgodnie twierdzi, że smakiem przypominają klasyczne Cabernet Sauvignion albo Cabernet Franc.
Produkty wegetariańskie oznaczone zielonym symbolem „V” nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego. Certyfikat Vegan jest przyznawany przez instytucje zajmujące się ochroną zwierząt. Warto zwrócić uwagę na znaczek, kupując butelkę kolejnego wina. Konsumenci coraz bardziej zachwycają się wytrawnym lub półwytrawnym smakiem wegańskich trunków. W sklepie internetowym 4stronysmaku znajduje się szeroki wybór bezalkoholowych win dla wegan. Zapraszamy do zapoznania się z pełnym asortymentem oraz zakupów.
Komentarze
Dodaj komentarz